Privreda

Njemački paket mjera energetske podrške pod lupom Evropske komisije

Njemački paket mjera energetske podrške pod lupom Evropske komisije
Foto: Ilustracija/Arhiva | Njemački paket mjera energetske podrške pod lupom Evropske komisije

BRISEL – Evropska komisija, koja nadzire antimonopolsku politiku Evropske unije, saopštila je danas da razgovara s Njemačkom o njenom paketu energetske podrške, za koji kritičari kažu da će poremetiti tržišnu konkurenciju u bloku dajući prednost njemačkim preduzećima.

Paket nazvan „odbrambeni štit“ i vrijedan 200 milijardi evra (195,24 milijarde dolara), koji uključuje smanjenje cijene gasa i smanjenje poreza na promet goriva, osmišljen je da zaštiti kompanije i domaćinstva od uticaja rastućih cijena energije.

„U potpunosti smo posvećeni očuvanju jednakih tržišnih uslova i jedinstvenog tržišta i izbegavanju štetnog utrkivanja za subvencijama. Ono što mogu da kažem je da smo u kontaktu sa njemačkim vlastima po ovom pitanju", rekao je portparol EK na konferenciji za novinare na pitanje o njemačkom paketu, ne iznoseći bliže detalje, ali uz napomenu da se razgovara i sa vlastima drugih država članica, prenosi Rojters.

Komisija, koja kontroliše politiku tržišne konkurencije u 27-članom bloku, odlučiće da li je državna pomoć legalna ili ne, nakon što je članice obaveste o svojim planovima.

Komesar EU za unutrašnje tržište, Francuz Tijeri Breton, reagovao je na njemački plan u tvitu objavljenom u petak, navodeći da EU treba da bude na oprezu u pogledu jednakih uslova u tržišnoj utakmici, upitavši kakav manevarski prostor imaju druge članice EU.

Vrijednost njemačkog paketa prevazilazi izdvajanja vlada drugih zemalja EU. Mjere podrške takođe zadaju glavobolju Evropskoj centralnoj banci u njenoj borbi protiv inflacije, koja je dostigla 10 procenata u septembru.

Očekuje se da će ministri finansija evrozone na sastanku u Luksemburgu u ponedjeljak obećati da će nacionalni finansijski štitovi protiv rastućih troškova energije biti privremeni i ciljani.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u jednom obraćanju u subotu da Evropska unija treba da pronađe zajednički odgovor na krizu troškova energije.

„Bez zajedničkog evropskog rješenja, ozbiljno rizikujemo fragmentaciju“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije