SP Qatar 2022.

Privreda

Rast cijena nekretnina mogao bi ugroziti privredu

Rast cijena nekretnina mogao bi ugroziti privredu
Foto: Pixabay | Rast cijena nekretnina mogao bi ugroziti privredu
Agencije

ZAGREB - Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB) upozorio je pet zemalja članica, među kojima i Hrvatsku, da bi rast cijena nekretnina mogao ugroziti privredu i dovesti do kraha tržišta nekretnina, te pozvao na preduzimanje hitnih mjera.

U preporukama koje je odbor uputio prije dva dana od tih država se traži da ne podstiču zaduživanje građana kroz subvencionisane kredite.

Upozorenja su upućena Hrvatskoj, Mađarskoj, Lihtenštajnu i Slovačkoj. Osim toga, preporuke su poslate i Njemačkoj i Austriji nakon što nisu ispunile zahtjeve ESRB-a iz 2016. i 2019. godine.

"Rizici finansijske stabilnosti vezani uz stambene nekretnine nastavili su rasti u kontekstu makroekonomskih rizika povezanih s pandemijom virusa korona i kontinuirane snažne dinamike tržišta nekretnina, stambenih kredita i zaduženosti domaćinstava", ističe se u upozorenju i preporukama.

Navodi se da su ključne ranjivosti istaknute u procjeni ESRB-a srednjoročne prirode i odnose se na brzi rast cijena nekretnina i moguću precijenjenost stambenih nekretnina, nivo i dinamiku zaduženosti stanovništva, rast stambenih kredita te znakove popuštanja standarda kreditiranja.

U posebnom upozorenju za Hrvatsku napominje se da se "nakon dužeg razdoblja korekcije i prigušenog rasta realni rast cijena nekretnina ubrzao na osam procenata na godišnjem nivou početkom 2019.

"Prema procjenama Hrvatske narodne banke, cijene nekretnina sve više odstupaju od svojih dugoročnih osnova, na što djeluju brojni faktori potražnje i ponude. Prvo, u nekim regijama značajan dio potražnje za stambenim prostorima ispoljavaju strancia (oko 10 odsto). Dok je ukupna transakcijska aktivnost bila niža nakon izbijanja pandemije kovida 19, udio stranih kupaca ostao je na nivou prije krize", podsjeća ovaj evropski odbor.

Drugo, Hrvatska je pretrpjela dva potresa 2020. godine, oba su pogodila zagrebačku regiju i dovela do oštećenja nekretnina, prenose hrvatski mediji.

I na kraju, ocjenjuje se, da je Vlada Hrvatske 2020. produžila šemu stambenih subvencija koja je na snazi od kraja 2017. i osigurava više stope subvencija u manje razvijenim regijama za kupovinu prve nekretnine.

Iz EU pozivaju na donošenje mjera koje bi spriječile "povećanje zaduženosti domačinstava, odnosno državnih subvencija za stambene kredite".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije