Tržište

Akcije Poršea rastu nakon izlaska na berzu

Akcije Poršea rastu nakon izlaska na berzu
Foto: Porsche promo | Akcije Poršea rastu nakon izlaska na berzu

FRANKFURT - Akcije proizvođača automobila "Porše" jačaju danas nakon izlaska kompanije na berzu u Frankfurtu po početnoj vrijednosti od 75 milijardi evra.

Akcijama se u popodnevnim časovima trguje po vrijednosti od 82,9 evra, a jutros su izdate po početnoj vrijednosti od 82,5 evra. Tokom dana, u jednom trenutku dostignuta je vrijednost od 86,54 evra.

Matična "Folksvagen grupa" sakupila je prodajom "Poršeovih" akcija 19,5 milijardi evra.

Od tog iznosa, "Folksvagenu" pripada oko 9,6 milijardi evra, a novac će biti usmjeren u elektrifikaciju automobila. Ostatak će biti podijeljen akcionarima kao specijalna dividenda.

"Porše" trenutno vrijedi oko 75,43 milijardi evra, što je neznanto manje od matičnog "Folksvagena", čija je vrijednost oko 80,1 milijardi evra.

Ovo je bio najvredniji inicijalni izlazak jedne kompanije na berzu u NJemačkoj od kada je "Dojče telekom" ponudio svoje akcije 1996. godine.

"`Porše` je bio i jeste biser u `Folksvagen grupi`", izjavio je Kris-Oliver Šikentanc, šef investicionog odjeljenja u kompaniju "Kapitel" i dodao da je izlazak "Poršea" na berzu pokazao kolika je tržišna vrijednost kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije