SP Qatar 2022.

Pozornica

Preminuo Piter Bruk

Preminuo Piter Bruk
Foto: Tanjug/AP | Preminuo Piter Bruk
N.N.

Britanac Piter Bruk, jedan od najuticajnijih pozorišnih reditelja 20. vijeka, umro je u 98. godini, saznaje agencija Frans pres danas u njegovom okruženju.

Bruk je rođen u Velikoj Britaniji, ali veliki dio svoje karijere proveo je u Francuskoj, gdje je na čelu svog pariskog teatra Le Buf di Nor (Les Bouffes du Nord) preispitivao teatarsku formu. Kako je navedeno Bruk je umro juče.

Krajem šezdesetih godina poslije desetine uspjeha, među kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada s velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa odlučio je da dođe u Francusku gdje je počeo svoj eksperimentalni period obilježen teorijom "praznog prostora".

Kultni umjetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

Njegov najpoznatiji komad je "Mahabharata" o indijskom epu od devet sati (1985), adaptirana je za film 1989. godine.

Tokom devedesetih godina kada je trijumfovao u Velikoj Britaniji s komadom Samjuela Beketa "Divni dani", kritičari su ga pozdravili kao najbojeg reditelja koji je London imao.

Poslije avanture od više od 35 godina u teatru "Buf di Nor" Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. godine sa 85 godina, ali nastavio do nedavno da režira.

Reditelj je uvijek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvijek ponavlja da su njegovi komadi namijenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti.

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije