Zanimljivosti

Greške koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave

Greške koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave
Foto: Pixabay | Grešake koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave

​U Francuskoj nisu sve paštete jednake, baš kao i biftek, prema kojem postupaju sa velikom pažnjom. Ako ne želite da testirate koliko im je kratak fitilj, dobro je da se pretvarate da ste Francuzi za stolom...

Francuska gastronomija je upisana u nematerijalnu baštinu, njihovi kuvari su oci moderne gastronomije, a jelima poput bageta pristupa se kao projektu nacionalne bezbjednosti.

Ako idete u Francusku i želite da ostavite dobar utisak, dobra je ideja da se pridržavate pravila kako ne biste izazvali skandal ili, u najmanju ruku, neodobravanje.

Zatražite dobro pečen biftek

U Francuskoj nije neobično da vam se na tanjir nađe krvav komad mesa. Štaviše, to je znak da je meso dobro i da ga ne treba pokvariti pečenjem.

"Well done" je način pripreme koji se tamo ne pominje. Ako ne želite da uvrijedite Francuze, bolje je da naručite lijep roze komad sa puno mesnog soka - ili povrća.

Protraćite flašu vina

Kao što je slučaj sa finim sirom u fondiu, isto pravilo važi i za vino prilikom kuvanja. Ako stavite flašu "chablisa" u rižoto - ne snosimo odgovornost za posljedice.

Zatražite kečap

Kečap je dozvoljen samo u lancima brze hrane u Francuskoj, ali ako ga naručite na mjestu koje se pridržava visoke kuhinje, mogli bi da vas izbace.

Kroasan premazati puterom

Nije lijepo igrati se tuđim osjećanjima, niti je lijepo staviti puter u kroasan. Ima ga u svakom sloju! Budite oprezni sa slaninom i ostalim dodacima...

Na hljeb namažite guščju paštetu

Ako volite da na tost namažete guščju paštetu, to radite na sopstvenu odgovornost. Iako naziv govori da je u pitanju pašteta, bolje je da odsiječete parče i stavite ga samo na dio hljeba koji planirate da zagrizete.

Naručite "coq au vin" bez pijetla ili vina

Drugim riječima, Francuzi su ponosni na svoja jela i tradicionalne recepte baš takvi kakvi jesu. Ekvivalentno bi bilo naručiti punjene paprike ili burek bez mljevenog mesa. Ako ipak odlučite da uradite tako nešto, bilo bi dobro da nosite cipele u kojima se lako trči.

Naručite pivo za večeru

Ako se družite sa tradicionalnom ekipom, preporučujemo da uz večeru zatražite vino ili vodu. Pivo, kola ili varijacije na temu pokvariće čaj Francuzima.

Dodajete zreli beaufort u fondue

Iako neki smatraju da nema dobrog fondija bez kvalitetnog sira, skupe odležane sireve najbolje je ostaviti po strani. Beaufort će svojom aromom prikriti druge ukuse, a vi ćete svoj novac baciti u kanalizaciju za ovo jelo.

Griješiti sa vinom

Neko će vam možda oprostiti što ste sipali vino do vrha čaše, ali miješajući ga sa vodom ili sokovima - neće.

Takođe se preporučuje da čašu držite na postolju, kao i da prije svakog gutljaja obrišete usne salvetom.

Ako ste usavršili ova pravila i odmah ste dobili želju da spakujete kofer i krenete u avanturu u Francusku, ali to sada nije moguće, unesite bar njene mirise i ukuse u svoj dom, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije