SP Qatar 2022.

BiH

HND traži smjenu ministra zbog smrti Matijanića

HND traži smjenu ministra zbog smrti Matijanića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL | HND traži smjenu ministra zbog smrti Matijanića
Nezavisne novine

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog društva novinara Hrvoje Zovko je u ime tog društva premijeru Andreju Plenkoviću predao zahtjev za smjenu ministra Vili Beroša i provođenje "nezavisne istrage smrti novinara Vladimira Matijanića".

Kako je saopšteno iz HND je u petak poslao premijeru Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4.695 građanki i građana.

Oni su na taj način podržali zahtev HND za provođenje nezavisne istrage o okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Index, i smenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND Hrvoje Zovko je u zahtevu Plenkoviću ocijenio da se "ministar Beroš od prvog dana slučaja poneo krajnje neprofesionalno zataškavajući ga".

"Nije se postavio kao osoba koja radi u interesu građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sustava koji je odgovoran za smrt našega kolege, a sistem je tu da štiti zdravlje građana, ne da ga ugrožava", naveo je.

Budući da Plenković kao premijer odgovora za rad svojih saradnika, Zovko je poručio da HND traži da uvaži argumente koji stoje u tekstu peticije.

"HND neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića i kažnjavanja odgovornih", naveo je Zovko.

Iz HND ponavljaju da je Beroš od prvoga dana zataškavao slučaj i odbijao da odgovori na dopise koje su mu slali u ime HND, valjda, kako navode, "računajući da će vrijeme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav".

Smatraju da se ministar Beroš "nije ponio kao čovjek koji će i po svojoj funkciji odgovorno i savjesno istražiti sve okolnosti slučaja".

"Već se ponio kao zaštitnik sistema odgovornog za smrt jednog građanina. kojem je taj isti sistem trebalo da pruži svu moguću zdravstvenu zaštitu", stoji u pismu koje je s peticijom poslato premijeru Plenkoviću, a koje potpisuje predsednik HND-a Hrvoje Zovko.

Matijanić je umro 5. avgusta od komplikacija uzrokovanih korona virusom.

Stručna komisija resornog ministarstva saopštilo je 24. avgusta da u slučaju novinara Vladimira Matijanića nije bilo stručnih propusta, prenijeli su hrvatski mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije