Društvo

Lovci druženjem ozvaničili početak lovne sezone

Lovci druženjem ozvaničili početak lovne sezone
Foto: Zlatan Čekić | Lovci druženjem ozvaničili početak lovne sezone

SANSKI MOST - Okupljanjem i druženjem na lokalitetu odmorišta u selu Vrše, desetak kilometara od Sanskog Mosta, sanski lovci su u proteklu subotu ozvaničili početak još jedne lovne sezone.

Pomenuto izletište je uređeno i izgrađeno u proteklom periodu, a u ovim aktivnostima značajan doprinos dali su i sami lovci dobrovoljnim prilozima i volonterskim radom.

Prema riječima predsjednika Lovačkog društva "Sana" Senada Kljajića, u proteklom periodu realiziran je niz aktivnosti kako bi se početak nove lovne sezone dočekao što spremnije.

"Urađen je značajan posao kada se radi o uređenju lovišta i njegovom obogaćivanju raznovrsnom divljači. Također, izgrađeno je više objekata i lovačkih čeki u udaljenim dijelovima lovišta, kao i mnogobrojne hranilice za životinje koje će imati veliki značaj u zimskom periodu. Također, u lovište je pušten značajan broj sitne divljači, prije svega fazana i zečeva, a određen je i revir gdje će biti zabranjen lov kako bi se omogućila nesmetana reprodukcija i povećanje brojnosti divljači", kazao je Kljajić.

On je lovcima poželio sreću u lovu i dobar pogled, upozorivši na važnost poštivanja lovačkog kodeksa i pravila bezbjednosti svih učesnika u lovu. Sansko lovačko udruženje broji oko 900 članova, ali njih oko 400 redovno upražnjava lov tokom sezone, dok ostali članovi većinom love povremeno jer žive van granica BiH.

Ovo lovačko društvo ima dugu i bogatu tradiciju, koju baštine njegovi najstariji članovi, jedno je od najbolje organiziranih u cijeloj Bosni i Hercegovini, a za svoj rad u prošlosti dobili su brojne nagrade i priznanja. Planovi u njihovom radu su da se u narednom periodu aktivnije radi na razviju lovnog turizma i promociji prirodnih resursa ovog područja. Druženje sanskih lovaca na izletištu Vrše, tradicionalno, nije moglo proći bez veselja i pjesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije