Društvo

Mladi održali simulaciju suđenja

Mladi održali simulaciju suđenja
Foto: Ustupljena fotografija | Mladi održali simulaciju suđenja

BANJALUKA - Mladi za vladavinu prava – LAB, projekat koji finansira EU, a implementiraju udruženje "Ja bih u EU" i "ORC" Tuzla, održali su simulacije suđenja i radom sa pravosudnim institucijama i tako im pružili mogućnost da se upoznaju sa vladavinom prava i uključe u procese reformi pravosuđa.

Kako je saopšteno, simulacija suđenja održana je na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment u Banjaluci. 

"Ovakvi projekti su od ključnog značaja jer pružaju mladim ljudima priliku da se upoznaju sa osnovnim pojmovima i konceptima prava. Same simulacije suđenja imaju za cilj da učesnici nauče kako jedan parnični ili krivični postupak izgledaju. Od posebnog značaja su ovakve simulacije za mlade pravnike koji rijetko imaju priliku prisustvovati suđenju ali i bitne su za mlade ljude da razviju nova iskustva, znanja, i vještine", istakla je Delila Islamović, mlada pravnica i kreatorka hipotetičkih slučajeva, dok je učesnik Tima 2 Ademir Čaušević istakao je da je po prvi put vidio na koji način jedna sudska parnica teče i da bi preporučio svima, a pogotovo mladim poduzetnicima da se upoznaju kako i na koji način treba da potražuju svoja prava. 

"Zadovoljstvo je sarađivati sa kolegama i raditi na projektu koji upravo akcenat stavlja na podizanje svijesti mladih ali i svih građana o vladavini prava i na unapređenje efikasnosti pravosuđa u BiH na njenom putu ka EU integracijama", istakla je učesnica Milica Kos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije