Gradovi

Pomen u Trebinju: Granata ubila tri mlada oficira i dječaka

Pomen u Trebinju: Granata ubila tri mlada oficira i dječaka
Foto: Vesna Duka | Pomen u Trebinju: Granata ubila tri mlada oficira i dječaka

TREBINJE - U Trebinju je kod spomenika vojvodi Nedeljku Vidakoviću, komandantu slavne Bobanske čete Trebinjske brigade, služen pomen, čime je obilježeno 28 godina od njegove pogibije.

Dragan Ristić Beli, koji je nakon Vidakovića preuzeo komandu nad Bobanskom četom, podsjestio je da su smrću pokojnog vojvode i četa i cijeli grad izgubili velikog borca, ali i velikog patriotu.

"Nažalost, dovoljna je bila jedna granata da zaustavi ne samo njegov život, već i živote njegova dva saborca, major Dragana Slijepčevića i kapetan Ljubiše Popovića, dok je treći, gotovo maloljetan dječak Aleksandar Masleša, od posljedica ranjavanja nakon tri mjeseca preminuo", kazao je Ristić.

On je dodao da pokojnog vojvodu i njegovu žrtvu nikada neće zaboraviti ni njegovi Bobanci, ali ni cijeli grad.

Napominjući da su i ovi heroji, kao i brojni drugi junaci Republike Srpske ostali na braniku otadžbine kako bismo mi danas uživali u slobodi, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je tog dana jedna granata zadala gubitak cijelom gradu Trebinju.

"I sada, kada pogledate godišta tih ljudi, oni bi i danas bili mladi ljudi, a kada pomislimo na svu onu mladost koja osta na braniku otadžbine, to je još jedan razlog da ne smijemo da ih zaboravimo i da treba često da se podsjtimo na tadašnje jedinstvo, koje i danas treba da bude poruka svima nama - moramo da budemo jedinstveni", poručio je Ćurić.

Predsjednik trebinjske Boračke organizacije Dejan Bodiroga se takođe prisjetio tog događaja od prije 28 godina, ali izrazio i ponos što se i danas Trebinjci i Trebinjke okupljaju oko vojvodinog spomenika i prisjećaju se žrtve te trojice mladih oficira i jednog dječaka.

"Posebno mi je drago što je ovdje danas veliki broj djece, jer oni su ti koji treba da uče i da prenose s koljena na koljeno istoriju i tradiciju našega Odbrambeno-otadžbinskog rata", istakao je Bodiroga.

Na Krstovdan, 27. septembra 1994. godine, na Borcima kod Konjica, osim vojvode Vidakovića, poginuli su i major Dragan Slijepčević, kapetan Ljubiša Popović, a od posljedica ranjavanja je u januaru 1995. godine preminuo najmlađi pripadnik Trebinjske brigade Aleksandar Masleša.

Spomenik vojvodi Nedeljku Vidaković, koji je posthumno odlikovan Ordenom Miloša Obilića Republike Srpske, podignut je u centru Trebinja 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije