Gradovi

Prvačići dočekani pjesmom i igrom

Prvačići dočekani pjesmom i igrom
Foto: Zlatan Čekić | Prvačići dočekani pjesmom i igrom

SANSKI MOST - U Osnovnoj školi "Peti oktobar" u Sanskom Mostu juče je započela s radom škola za prvačiće, koja će trajati tri dana.

Cilj svega je da se budući učenici, koji će sjesti u školske klupe naredne školske godine, upoznaju sa svojim učiteljima te pripreme za školske izazove.

Tom prilikom učenici razredne nastave pripremili su za svoje buduće kolege priredbu, a pored prvačića, ovome događaju prisustvovali su njihovi roditelji i prosvjetni radnici.

"Sve je proteklo uz pjesmu, igru i lijepu atmosferu. Želimo da učenicima pokažemo da škola nije bauk i da ih pripremimo za iskušenja koja su pred njima", kazala je pedagogica Dževida Hasić.

Upisni rok na području općine Sanski Most završen je prije nekoliko sedmica i u ovdašnje osnovne škole upisano je samo 130 prvačića, što je najmanji broj u poslijeratnom periodu.

"Nažalost, migracije stanovništva i odlazak velikog broja građana, pa i čitavih porodica s malom djecom, uzrokovali su ovaj problem. Ovaj trend se nastavlja pa tako ne možemo biti optimisti ni u narednom periodu", istakla je Hasićeva.

Sve to dovelo je u pitanje opstojnost ovdašnjih obrazovnih ustanova pa se zbog nedostatka učenika ukida sve više područnih, a razmišlja se i o zatvaranju nekih od ukupno sedam centralnih škola u Sanskom Mostu. Također, jedan od problema je i tehnološki višak nastavnika i profesora, a mnogi od njih muku muče kako ispuniti zakonski predviđenu normu časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije