SP Qatar 2022.

Gradovi

Stižu tipske kućice umjesto divlje pijace u Trebinju

Stižu tipske kućice umjesto divlje pijace u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Stižu tipske kućice umjesto divlje pijace u Trebinju

TREBINJE - Postavljanjem prve dvije od dvadesetak namjenskih kućica za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, rukotvorina i suvenira, ispred upravne zgrade nekadašnje građevinske kompanije "Neimarstvo" u Trebinju, započeo je projekat pretvaranja nekadašnje divlje pijace u moderan trgovinski plac.

Za buduće korisnike tipskih kućica Gradska uprava je raspisala i javni poziv, na koji će se, osim sadašnjih korisnika divljih štandova, moći prijaviti bilo ko ko želi ovdje prodavati svoje proizvode.

Sve se odvija u okviru projekta "Jačanje poljoprivrednih gazdinstava kroz izgradnju tržišne infrastrukture", koji je gradu Trebinju odobren kroz projekat "Podrška Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini" (EU4AGRI), a sprovode ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA).

Kroz projekat, zamišljen da se djelimično finansira iz trebinjskog lokalnog budžeta, biće uspostavljena nova tržišna infrastruktura na prodajnoj lokaciji "Neimarstvo", a osim prodajnih kućica planirana je i ugradnja polupodzemnih kontejnera, izgradnja sistema za pitku vodu, izgradnja staze za lakši pristup osobama s invaliditetom i nabavka sitnog inventara.

Na ovaj će se način, kako je objašnjeno u javnom pozivu, unaprijediti kvalitet, higijena i sigurnost hrane, te omogućiti primjena dobrih poslovnih praksi, uključujući aspekte zaštite životne sredine, javnog zdravstva i sigurnosti hrane.

Kroz javni poziv je planirana dodjela na korištenje 20 kućica za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, rukotvorina i suvenira, sa dva tipa objekata - tip 1 podrazumijeva dimenzije 2,5 x 1,7 x 2,5 m, a tip 2 dimenzije 2,5 x 2,5 x 2,5 m, a prilagođeni su licima s umanjenim tjelesnim sposobnostima.

Planirana je i mogućnost da se kućice u prvoj godini koriste besplatno, dok će dugoročno biti omogućeno njihovo korištenje po povlaštenim uslovima.

EU4AGRI je četvorogodišnja inicijativa koja traje do 2024. godine i ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane kovidom-19 u Bosni i Hercegovini.

Ukupna vrijednost projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije