Svijet

Evropu pogodila najgora kriza ptičjeg gripa ikad

Evropu pogodila najgora kriza ptičjeg gripa ikad
Foto: Ilustracija/Arhiva | Evropu pogodila najgora kriza ptičjeg gripa ikad

PARIZ - Evropa je ove godine doživjela najgoru krizu ptičjeg gripa ikada, sa oko 50 miliona uginule živine, a postojanost virusa tokom ljeta povećala je rizik od široko rasprostranjenih infekcija sljedeće sezone, saopštila je Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA).

Širenje visoko patogenog ptičjeg gripa HPAI zabrinjava države i živinarsku industriju zbog potencijalnih uginuća jata, mogućih trgovinskih ograničenja i rizika od prenošenja virusa na ljude, prenosi Rojters.

Prema zajedničkom pregledu EFSA, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i referentne laboratorije EU, ovog ljeta prijavljen je dosad nezabilježen broj epidemija kod divljih i domaćih ptica, što je izazvalo ogromnu smrtnost među kolonijama za razmnožavanje morskih ptica na sjevernoj obali Atlantika.

Ptičiji grip obično pogađa tokom jesenjih i zimskih mjeseci, a prenosi se fekalijama zaraženih migrirajućih divljih ptica ili direktnim kontaktom sa kontaminiranom hranom, odjećom i opremom.

"Kako počinje jesenja migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Evropi, one su vjerovatno izložene većem riziku od infekcije HPAI nego prethodnih godina zbog uočene perzistencije virusa u Evropi", rečeno je u saopštenju EFSA.

Dodaje se da je epidemija ove sezone zahvatila ukupno 37 evropskih zemalja, što je najveći geografski opseg do sada, a virus je po prvi put prešao Atlantik duž migracionih ruta, izazvavši ozbiljnu epidemiju živine u nekoliko kanadskih provincija i američkih država.

Rojters ističe da je kriza ptičjeg gripa u toku ove sezone najgora zabilježena u Evropi sa ukupno 2.467 prijavljenih epidemija kod živine i 47,7 miliona ubijenih ptica.

EFSA je preporučila brzu primjenu strategija za smanjenje rizika i nadzora za rano otkrivanje virusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije