SP Qatar 2022.

Ljepota

Ovo su najčešće greške koje pravite tokom uvijanja kose

Ovo su najčešće greške koje pravite tokom uvijanja kose
Foto: Pexels/Юлиана Маринина | Ovo su najčešće greške koje pravite tokom uvijanja kose
N.N.

Bilo da su rezultat guste, sitne ili, pak, opuštene lokne, ukoliko figaro ne upotrebljavate pravilno, rezultati mogu da budu katastrofalni za vaš izgled.

U nastavku teksta pogledajte koje su najčešće greške prilikom uvijanja kose figarom, prenosi B92.

Koristite pogrešnu veličinu figara

U ovom slučaju veličina jeste bitna! Različite veličine uređaja za stilizovanje kose služe za postizanje određenih izgleda. Manji figaro se koristi za sitnije lokne i talase, a idealan je za kratku kosu. Veći uvijači namijenjeni su za dužu kosu, a njima se postižu krupne lokne.

Ne koristite preparat za zaštitu od toplote

Kako biste spriječili termička oštećenja kose u najvećoj mogućoj mjeri, ovi proizvodi su neizostavni. Takođe, vodite računa o tome da vam je kosa potpuno suva prije nego što počnete da je uvijate. Korišćenje prese ili figara na vlažnoj kosi je siguran put do ozbiljnih oštećenja kao što su ispucali krajevi. 

Uvijate u pogrešnom smjeru

Za što prirodniji efekat najbolje je da uvijate kosu od lica. Ne zaboravite da kosu sa svake strane lica treba da uvijate u suprotnim smjerovima, što znači da desnu stranu uvijate nalijevo, a lijevu nadesno.

Koristite pogrešnu veličinu figara

Grešite ukoliko krajeve kose uhvatite figarom, a potom ga provlačite oko pramena. Da biste formirali uvojke koji djeluju prirodno i kako bi oni što duže zadržali oblik, kao i da biste postigli volumen pri korijenu kose, zapravo bi trebalo da radite obrnuto. Figaro držite vrhom okrenutim nadole i oko njega namotavajte pramen kose počevši od korijena, dok krajeve možete i da držite prstima kako biste ih zaštitili od oštećenja.

Uzimate previše kose 

Pramenovi, pramenovi, pramenovi! Najbolji rezultati se postižu ukoliko uvijate više manjih pramenova kose umjesto nekoliko velikih. Ako uzmete previše kose toplota se neće ravnomjerno rasporediti duž pramena i vaše lokne će se brzo opustiti i ispraviti.

Predugo držite pramen na uvijaču

Očigledno je da toplota nije najbolji prijatelj vaše kose… Posljednje što želite su "sprženi" krajevi! Kosu držite obmotanu oko figara najduže 10 sekundi i izbjegavajte podešavanje temperature na maksimum.

Odmah počinjete da "namještate" uvojke

Zlatno pravilo glasi - ne dirajte kosu dok se ne prohladi! Ako pokušate da rastresete lokne čim ste ih "skinuli" s figara poništićete sav trud uložen da uvijete kosu. Sačekajte petnaestak minuta, ili dok se uvojci sasvim ne ohlade, prije nego što prstima prođete kroz kosu.

Ne čistite figaro

Višak proizvoda za zaštitu od toplote skuplja se na uvijaču i može da izazove isušivanje kose, ili da se zalijepi za vlas i oteža je. Potrudite se da očistite figaro barem jednom sedmično.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije