SP Qatar 2022.

Zdravlje

Odobren prvi lijek za postporođajnu depresiju

Odobren prvi lijek za postporođajnu depresiju
Foto: N.N. | Odobren prvi lijek za postporođajnu depresiju
Agencije

​Odobren je prvi lek koji je napravljen specifično za liječenje postporođajne depresije, stanja koje pogađa jednu od sedam porodilja. Do sada su ženama koje pate od postporođajne depresije prepisivani uobičajeni antidepresivi.

Novi lijek, nazvan breksanolon, u kliničkim studijama je volonterima davan kroz infuziju, a značajno je smanjio simptome postporođajne depresije, u odnosu na placebo lijek.

Ovaj lijek napravljen je tako da utiče na hormonske "puteve" na koje antidepresivi do sada nisu mogli.

Postporođajna depresija, za razliku od drugih depresivnih poremećaja, ima veoma specifičan uzrok – porođaj. Breksanolon je sintetička forma hormona alopregnanolona, čiji nivo drastično pada nakon porođaja. Hormon, a samim tim i ovaj lijek, reguliše neurotransmiter GABA, koji utiče na depresiju i promjene raspoloženja.

Izumitelji ovog lijeka sada rade na razvoju pilule koja će imati isti mehanizam djelovanja, odnosno koja će liječiti postporođajnu depresiju.

Takođe, pokazalo se i da ovaj novi lijek pomaže i kod ozbiljnijih depresivnih poremećaja.

Ono što je sjajno kod ovog lijeka, kažu stručnjaci, je to što djeluje brzo, i što već jedna doza primljena kroz infuziju nudi olakšanje, tj. smanjenje simptoma.

Međutim, ono što nije dobro je što ovaj lijek za sada preskup – košta 34.000 dolara i zahtjeva da pacijent bude u bolnici kako bi 60 sati primao infuziju. Ipak, stručnjaci se nadaju da će ovo otkriće dovesti do novih otkrića lijekova za postporođajnu depresiju, koji će ženama pomagati, a koji će biti i priuštivi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije